Mokyklos dusulys

05:17


 Šiandien aš grįžau po 2 pamokų iš mokyklos, ne todėl, kad pamokos baigėsi, o todėl, kad man buvo gaila savo laiko, kurį „privalau“ švaistyti. Galbūt nuskambėsiu kaip paauglys, kuriam užėjo hormonų audros ir dėl to jis nekenčia viso pasaulio, bet manau, jog tai, ką aš pasakysiu, yra rimtos problemos švietimo sistemoje.
 Mano šiandienos pamokos buvo: 1.Lietuvių kalba 2.Rusų kalba 3.Technologijos 4.Geografija 5.Kūno kultūra 6.Chemija 7.Pilietinis ugdymas. Atrodo kaip visiškai normalus dešimtoko tvarkaraštis, ar ne? Tame ir yra problema, kad ši keista sistema jau yra taip įsisunkus, kad mums tai atrodo normalu. Visų pirma – Rusų kalbos pamokas mes turime tik 2 per visą savaite – nieko neišmokstame, nelabai ir įmanoma išmokti kalbą skiriant jai 1 valandą ir 30 minučių per savaitę. Tai kam ta pamoka? Mokiniai sėdi kaip retardai pamokoje, kol mokytoja kalba kažkokia nežinoma kalba ir verčia mokinius mokytis tai, ko jie net nesupranta. O jeigu yra prašoma mokytis lėčiau - į tai yra neatsikreipiama, nes mes "ale" ir taip nespėjam pagal programą. Manau, kad mokytis kalbą turi būti skiriama bent 4 pamokos per savaitę, jeigu tai nėra daroma, tai kam pamoka? Švaistyti mūsų laiką? Manote aš neturiu ką veikti? Negaliu be mokyklos nieko produktyvaus padaryti? Klystate. Visi turi hobius, užsiėmimus, sritis, kuriose nori tobulėti, o čia esame priversti sėdėti vietoje ir švaistyti savo laiką. Kita pamoka – Technologijos – mandras pavadinimas pamokai, kurioje nieko neišmoksti. Taip pat 2 pamokos per savaitę, tik dar šios pamokos net neturi kažkokio apibrėžto tikslo. Ant šilko tapai paukščiukus ir saulytes 10 metų. Darai darbus su kuriais tik užpakalį gali nusivalyti vėliau, nes tikrai tapybai ir tikram menui reikia skirti daug daugiau laiko, plius - kas norės, tas užsiims visokiais menais ir pats, pats tai atras, nereikia to piršti kiekvienam, nes dažniausiai tiesiog atbaido mokinius nuo šių menų mokytojos klyksmai ir šalta atmosfera mokykloje. 4 pamoka yra geografija. Turime 1 geografijos pamoką per savaite – rimtai? Ar tu rimtai? Vieną pamoką kažką išmoksti, kitą pamoką kartoji tą patį, nes jau visi buvo pamiršę. Iš viso absurdas. 7 pamoka yra pilietinis ugdymas – nieko neveikimo karalius, visiškai išmestos 45 minutės mano gyvenimo, gerbiu mokytojus kurie iš tikrųjų stengiasi išmokyt mokinius, kai jiems yra skirtos tik 45 minutės savaitėje tai padaryti. Nes šiaip tai neįmanoma. Viską pamiršti, nieko neveiki ir šiaip aš nelabai suprantu net tikslo pamokos . Taip, daug pamokų yra visiškai beprasmės, mano akimis tai laiko švaistymas, nes per tą laiką kol ašsėdėčiau 3-ioje pamokoje – technologijose, kuriose nieko neveikčiau – parašiau tai ką tu dabar skaitai.
 Apranga – kodėl mokyklose yra uniformos? Mano akimis tai yra tam, kad visi būtų panašūs, neišsišoktų ir kaip užprogramuoti robotai, vedami bandos jausmo, eitų ir darytų tai, kas jiems liepta. Paklausus mokytojų ar mokyklos administracijos, kodėl mes nešiojame uniformas, greitai gausime atsakymą, kad neturėtumėme kištis į mokyklos vidaus reikalus, arba atsakys, jog taip gražiau – visi susitvarkę. Bet „gražu“ yra tokia subjektyvi, neapibrėžta sąvoka, kad mes negalime sakyti, vienašališkai, kas yra gražu ar kas yra negražu, nes vienam gali būti gražu, kai žmonės rengiasi spalvotai, o dar kitam gali būti gražu kiekvieną dieną eiti apsirengus juodai ir blankiai. Ar mūsų mokyklos yra valdomos tik vieno žmogaus nuomone? Kodėl negalime savęs reikšti drabužiais? Šiuolaikinis paauglys stipriai remiasi indvidualumu, bando išreikšti save visais būdais ir tai yra gerai – naujos idėjos skatina vystymasį, romantizmas atgimsta, man atrodo gyvename antrajame renesanse. Tai kodėl mus turi riboti kažkokia uniforma? Buvau amerikoje, ten mokiausi - visi mokiniai be uniformų. Jaučiausi mokykloje jaukiau. Suomija ,remiantis delfi ir kitų interneto portalų informacija, yra pažangiausia valstybė švietimo sistemos sferoje, o ten uniformų nėra, ten net egzaminų nėra – štai kaip mūsų pasiekimus veikia stresas. Suprantu, jog siekiant socialinės lygybės yra tokia sistema, bet argi čia ne sovietų palikimas?
Man uniformos kuria tokią sunkią, sunkią atmosferą, kurioje sudėtinga mokytis. Šaltis krečia pažiūrėjus į savo mokyklinį pilką švarką, dar labiau krečia, kai pilki žmonės koridoriuje susilieja su pilkomis sienomis.
 Kiekvieną dieną keliuosi 6.20, kiekvieną dieną einu į mokyklą, kiekvieną dieną valgau tuo pačiu metu, kiekvieną dieną darau tą patį per tą patį iki mokyklos laiko pasibaigimo. Blanku, toks ciklas jau 10 metų mano gyvenime, atrodo tuoj nuves i depresija, kodėl negalima varijuoti šio užburto rato? Tarkim, vieną pusmetį pamokos prasidėtų nuo 8 valandų ryto, kitą pusmetį pamokos prasidėtų nuo 12 valandų dienos, taip neatsibostų ir nereikėtų sunkiai keltis žiemą 6 valandą, kai dar šiltai nori pagulėti lovoje. Taip pat, suprantu, jog kėlimasis anksti vysto discipliną ir tai yra gerai, bet tai nereiškia, jog atsikėlęs 6 valandą būsiu produktyvesnis su traiškanomis akyse ir sušalęs į leduką, nes kūnas dar nepradėjo pilnai funkcionuoti.
 Kitas dalykas yra stresas mokykloje. Atrodo, kad mokykloje nori sukelti stresą – visur viskas pagrįsta žodžiu – reikia. Tokia „reikia“ filosofija dažniausiai ir kelia daugiausiai streso. Dažniausiai informacija grūda sausą, o už namų darbų nepadarymą gauni pamokslą apie tai, koks esi nieko vertas mokinys, kuris turi daryti tai, kas jam paliepta. Kai kuriose mokyklose per pertraukas net neišleidžia į lauką pakvėpuoti grynu oru. Taip, daug kas rūko, bet kodėl daug mokinių rūko nesusimąstėt? Gal dėl to pačio streso, kurį kelia mokykla? Norėčiau, kad greitai mokyklose įsigaliotų žodis „noriu“, ką noriu tą mokausi, manau kad dešimtos klasės mokinys jau gali pasirinkti, ką nori mokytis ir skirti savo laiką į tai. Tuo labiau mokytojai turėtų mažiau kištis į tai, kodėl nepadaryti namų darbai, o tiesiog tyliai pasižymėti sau varnelę prie to vaiko vardo. Vėliau, atnešęs jau padarytus darbus, mokinys galėtų išsibraukti tą varnelę šalia savo pavardės. Plius mokykloje turi būti kažkokios poilsio zonos, kurios turi minkštus krėslus, priėjimą prie kompiuterio, knygų, o svarbiausia - aplinka ne atrodytų kaip karo zona, o būtų jaukesnė – galbūt bibliotekoje padaryti kiliminę dangą, nuimti tuos nukarusius augalus, kurie yra kiekviename valdiškame pastate, modernesni stalai ir sukurtas jaukesnis namų vaizdas būtų neprošal. Taip, mokykloje turi būti vidaus nuostata, jog turi mokytis, bet poilsis yra pasisekimo pagrindas!

 Visi vaikšto kaip zombiai, daro tai, kas jiems pasakyta, visiškai nesigilindami į savo veiksmų prasmę. Kas bus, kai išeisi iš mokyklos? Tau niekas nenurodinės, tu būsi tu, visą gyvenimą vaikščiojai jau tau padarytu taku, kurį pramynė vos ne kiekvienas Lietuvoje gyvenantis žmogus. O tik pabaigus mokyklą atsipeikėsi, jog visa gyvenimą ėjai ten, kur net nenori, suprasi, kad tave valdė ir tu pats negyvenai, pats neturėjai stuburo ir vis dar neturi. Dažnas dvyliktokas dėl šios priežasties net nežino ką nori studijuoti, dėl to ekspromtu renkasi tai, ko net nežino ar nori. Taip ir užauga žmonės be aistros, žmonės, kurie ne siekė savo asmeninės legendos, o tiesiog aklai, staiga paleisti, rinkosi spontaniškai. Atsiprašau už atvirumą, bet nežadu būti tai kas nesu.

Šaltiniai:

http://www.delfi.lt/projektai/atgal-i-mokykla-ismaniai/svietimo-sistema-kurios-pavydi-visas-pasaulis-kas-ten-tokio-ypatingo.d?id=65466776

Tautvydas Kiršys

You Might Also Like

7 komentarai (-ų)

  1. Na taip, aš taip pat nemėgstu eiti į mokyklą, bet drįsčiau neigti tavo teiginius ir dar gerai padiskutuoti šia tema.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaunuolis, sveikinu su didžiuoju debiutu blog'e!! žinai jog pritariu ir visada pritarsiu tavo mintims :> good job ttv

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū drauge, visada šiuo aspektu palaikai mane, labai vertinu!

      Panaikinti
  3. Tikrai su Tavimi sutinku. Nors esu vienuoliktokas, vis dar negaliu pasirinkti tik tų dalykų, kurie man svarbūs ir kuriuos aš tikrai su mielu noru mokinsiuos. Vis tiek atsiranda etikos ar tikybos 1 pamoka savaitėjė, kuri neduoda jokios naudos. Dėl uniformos - tai nėra taip blogai. Manau truputis formalumo nepakenks.

    Beje, šaunus straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Malonu, kad suradai kažką artimo, o dėl uniformų tai pasakysiu tiek - aš mėgtu kraštutinumus, tai todėl gal taip ir nuskambėjo žiaurokai :)

      Panaikinti
  4. Nustebau perskaitęs tai. Daugelis susitaiko su tvarka ir t.t., kuri yra peršama visiem, tačiau pasitaiko kitokių, kurie savaip kovoja už savo įsitikinimus ir Tu esi vienas iš jų. Gerbiu už tai ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už palaikymą, šaunu, kad nepabijai pasakyti gero žodžio!

      Panaikinti

Populiarūs įrašai